2007/07/31

Se oikea koko

Beautifulones blogissa oli linkki mielenkiintoiseen Aftonbladetin "Agnes, 7 år, har stjärnornas drömkropp" artikkeliin. Jutussa kerrotaan Hollywood kaunottarien aloittamasta "nollakoon" ihannoinnista. Koko nolla, suomalainen koko 32, sopii myös täydellisesti 7-vuotiaalle, normaalipainoiselle lapselle.
Totuushan on, että suuri osa meistä olisi mieluusi koon tai kaksi pienempi, miltein kaikki valittavat joskus pömpöttävästä masusta tai muka niin löysistä reisistä, olemattomista jenkkakahoista...
Osa ihmisistä on luonnostaan hyvinkin hoikkia, toisilla taas on mahdotonta laihtua kokoon 0. Eikä kaikkien pidäkkään olla saman kokoisia, samasta mallista veistettyjä. Luettuani jutun Agnesista mietin kuitenkin, rajusti kärjistettynä, mikä saa ihmiset ihannoimaan 7 vuotiaan tytön vartalon kokoa (ja muotoja?). Onko median ja julkisuuden henkilöiden luoma kuva täydellisestä naisesta onnistunut luomaan meille täydellisen pakkomielteen ultralaihasta vartalosta?

7 kommenttia:

Salla kirjoitti...

Minulla on 32 kokoisia vaatteita, mutta en näytä 7-vuotiaalta, kun minulla on tämä perse josta olen ehdinnyt jo useaan otteeseen vaahdota. Harva aikuinen nainen kuitenkaan tuskin näyttää 7-vuotiaalta vaikka olisi kokoa 32. Oikeastaan oma kokoni on enemmänkin 34, esim. Hennesin vaatteissa ja farkuissa. Ottaa kuitenkin päähän, kun joka puolella halveksitaan laihoja ihmisiä ihan kuin heillä ei olisi tunteita enää ollenkaan. Ei koosta 44:kään puhuta samaan sävyyn. Ymmärrän kuitenkin, että tarkoitit varmaan tekstissäsi ihmisiä, jotka kuoleman uhallakin laihduttavat itsensä kitumispisteeseen vain ja ainoastaan näyttääkseen hyvältä. Usein kuitenkin unohdetaan, että jotkut ovat luonnostaan kokoa 32 eivätkä kerta kaikkiaan voi sille mitään :) Anteeksi tämä tuntenpurkaus! :D

c kirjoitti...

Itsekin omistan paljonkin 32 vaatteita, enkä todellakaan ole 7 vuotiaan kokoinen :) enkä missään nimessä halveksi laihoja, enkä lihavia, enkä ketään. Olen kanssasi samaa mieltä myös siitä että on yleistä, että laihoja saa haukkua ja pitää aivottomina kanoina, lihavista ei sitten saa sanoa mitään pahaa. Haukkuminen ja arvostelu tuntuu kaikista yhtä pahalta. lisäämpä tekstiin kohdan jonka jo kerran poistin :)

Milja kirjoitti...

Sallapa ehti sanoakin kaiken, mitä itse piti tulla kommentoimaan. Vaikka minä kyllä itse näytän hiukan 7-vuotiaalta ;) Vaikka tämä olikin vähän propagandatyyppistä tekstiä, meni 7-vuotiaan kokoon vertaaminen erittäin pitkälti liioitteluksi. Seitemän vuotiaan ei vielä kuulu koskea niin koollaan kuin muullaan aikuisten vaatekokoon 32.

Anonyymi kirjoitti...

Erittäin hyvä postaus! Etenkin maailmalla laihuuden ihannointi on sairaalloista, lapsen vartalo on ihannevartalo. Luonnostaan laihat ovat tietysti asia erikseen, mutta eihän voi olla luonnollista PYRKIÄ kokoon, jota normaali-skaalassa ei ole edes olemassa! Kiitos osuvasta ja kiinnostavasta blogistasi, paljon mielekkäämpi, osuvampi ja mielenkiintoisempi kuin suurin osa suomalaisista muotiblogeista.

Anonyymi kirjoitti...

Koko nolla EI ole sama kuin 32, vaan se on sama kuin koko 30! ! ! Ja tuo nolla-koko alkaa olla jo sellainen, ettei siihen paljon muotoja mahdu. Eli käytännössä vartalo voi hyvinkin olla kuin pienellä lapsella.

Anonyymi kirjoitti...

Lehden jutusta jäi niin propagandainen ja ärsyttävä maku, etten pahemmin edes uskalla kommentoida. Sallalla, c:llä ja vendetalla hyviä pointteja. Normaalipainoisten 7-vuotiaden ja laihojen aikuisten vartalot ovat niin erilaisia.

Jokainen ihminen pystyy laihtumaan kokoon nolla, toisin kuin väität. Olet varmasti nähnyt kuvia keskitysleireiltä - kuinka monta muuta kuin nolla kokoista siellä oli?

c kirjoitti...

Tuolla "toisilla taas on mahdotonta laihtua kokoon 0" tarkoitin rakenteeltaan suuria/ leveälanteisia/pitkiä ihmisiä joiden, kuinka hoikkina ikinä, vaikka sitten keskitysleiri-oloissa, ei ole mahdollista mahtua hyvin pieniin vaatteisiin. (Tästäkin voidaan olla montaa mieltä:)!)
Kiitos kommenteista, teksti tosiaan oli hyvin propaganda-tyylistä, hyvä saada välillä näinkin voimakkaita "vastareaktioita" :)